Εφαρμογές…

Υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πριν, κατά και μετά τη βόλτα μας. Κάποτε ντυνόμασταν, κάναμε τη διαδρομή μας και γυρνούσαμε, με μόνο οδηγό το κοντέρ και ίσως το βραδινό δελτίο καιρού της προηγούμενης ημέρας.
Με το πέρας του χρόνου, την εξέλιξη διαφόρων τεχνολογιών και τη δημιουργία νέων μεθόδων, πρέπει να έχουμε γνώση της κονσόλας αεροπλάνων για να χρησιμοποιήσουμε τους tracker και τις εφαρμογές αυτών.

Κάθε εταιρία έχει διαφορετικές εφαρμογές για την διαχείριση των δεδομένων όποτε η γνώση των, ομολογουμένως πολλών ρυθμίσεων, καθίσταται κουραστική και εν τέλει χάνεται η ουσία του αντικειμένου που είναι το ποδήλατο και η ξεγνοιασιά που προσφέρει.

Οι εφαρμογές / υπηρεσίες που πιθανών χρειαζόμαστε είναι το πολύ τρεις.
Οι δύο αφορούν την προετοιμασία και η τρίτη για «socializing».

Σχεδίαση Διαδρομής
Η πιο διαδεδομένη (και ίσως το ποιο εύχρηστη) είναι από το RideWithGPS.
Παρόμοιες υπηρεσίες θα βρείτε στα BikeMap, Komoot, OpenRunner

Από τους ιστότοπους αυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδρομές και να τις εξαγάγουμε σε .gpx αρχεία ή να τις συγχρονίσουμε αυτόματα με τις συσκευές μας.

Η ιστοσελίδα του Ride with GPS προσφέρει εκτενής βοήθεια στο https://ridewithgps.com/help/route-planner.

Εκτός από την ιστοσελίδα υπάρχουν και εφαρμογές όπου δεν είναι τόσο εύχρηστες σε επίπεδο δημιουργίας αλλά αρκετά για την ανάγνωση στοιχείων ή και της διαδρομής. Θα τις βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ridewithgps.mobile
iOS: https://apps.apple.com/us/app/ride-with-gps-bike-navigation/id893687399

Πρόβλεψη Καιρού

Το Accuweather.com σε βάθος χρόνου έχει διαπιστωθεί ότι είναι από τα πιο αξιόπιστα με ποσοστό ορθής πρόβλεψης πάνω από 9 στις 10.
Στην δωρεάν του έκδοση υπάρχει ωριαία πρόβλεψη για τις επόμενες τρεις ημέρες και ημερήσια, για 15 ήμερες.

Να θυμόμαστε ότι στις καιρικές προβλέψεις τα πάντα είναι ευμετάβλητα και ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να υπάρξουν σε μεγάλες αποστάσεις από την ημέρα/ώρα που μας ενδιαφέρει, παρά μόνο ότι είναι ένας δείκτης.
Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι οι πληροφορίες που δίδονται είναι προβλέψεις σχετικά μεγάλων σχετικά περιοχών και το εκάστοτε μικρόκλιμα μπορεί να μας χαλάσει (ή και να βελτιώσει) τις προβλέψεις.

Το μόνο που φαντάζει ως “μειονέκτημα” στο Accuweather (ίσως και σε άλλες υπηρεσίες) και ίσως χρειάζεται μερική εξοικείωση είναι το ότι εμφανίζει εικονίδιο για τις βροχές όταν η πρόβλεψη είναι πάνω από το 50% και πρέπει να γίνει συνήθεια να κοιτάμε το ποσοστό βροχόπτωσης.

Επιπλέον δίνει πληροφορίες για UV, ριπές ανέμων, μέτρηση βροχόπτωσης, συννεφοκάλυψη κ.α. όπου δεν αφορούν ιδιαίτερα κάποιον που απλά βλέπει “τι καιρό θα κάνει”.

Τις εφαρμογές για το Accuweather θα τις βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.accuweather.android
iOS: https://apps.apple.com/us/app/accuweather-weather-radar/id300048137

Καταγραφή και Social Media
To ποιο διαδεδομένο πρόγραμμα καταγραφής και δημοσίευση ολοκληρωμένων διαδρομών είναι το Strava, το οποίο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη αναφορά.

Τις εφαρμογές για το Strava θα τις βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
iOS: https://apps.apple.com/us/app/strava-run-ride-swim/id426826309
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strava

Αξίζει να αναφερθεί ότι το RideWithGPS και το Strava έχουν την δυνατότητα σχεδίασης και καταγραφής διαδρομών με την διαφορά ότι το “δυνατό σημείο” στο πρώτο είναι η σχεδίαση και το δεύτερο ως “καταγραφικό”. Τα αδύνατα τους σημεία τα εξελίσσουν και κάποια στιγμή θα έχουν το σχεδόν το ίδιο επίπεδο και η μόνη τους διαφορά θα είναι η δημοφιλία τους.

Μπορούσαμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες των εκάστοτε υπηρεσιών, όπως και άλλων, αλλά θα χαθεί το…

Καλές διαδρομές.