bicycle500

 Τα ποδήλατα που κινούνται με υδρογόνο είναι πλέον πραγματικότητα. Προς το παρόν κοστίζουν 7.500 ευρώ το ένα, ενώ ο αγοραστής πρέπει να συνυπολογίσει και άλλα 30.000 ευρώ περίπου για το σταθμό ανεφοδιασμού του ποδηλάτου.

Η γαλλική εταιρεία Pragma Industries που τα κατασκευάζει προσπαθεί να κατεβάσει το κόστος του υδρογονοκίνητου ποδηλάτου στα 5.000 ευρώ, ώστε να γίνει πιο προσιτό για τους ιδιώτες και να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα τιμής με ένα ποιοτικό ηλεκτροκίνητο ποδήλατο.

global500ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ... ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ! Δημιουργήθηκαν 24 θέσεις εργασίας για το φιλόδοξο σχέδιο κυκλοφορίας ποδηλάτων της Γερμανικής πρωτεύουσας.  Όμως, η αναζήτηση μηχανικών έχει αποδειχθεί δύσκολη και μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί λιγότερες από τις μισές θέσεις. Από το 2000, το Βερολίνο έχει διαθέσει ειδικά κονδύλια για τη βελτίωση της υποδομής για τους ποδηλάτες. Οι τρέχουσες εγκαταστάσεις για την ποδηλατική μετακίνηση στην πόλη πρόκειται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τη Γερουσία του Βερολίνου.  Αλλά η ανάπτυξη του επεκτατικού δικτύου αντιμετωπίζει προβλήματα. Κάθε διαμέρισμα της πόλης απαιτεί ένα ζευγάρι μηχανικών για να θέσει σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια, πράγμα που σημαίνει ότι αρχικά είχαν προβλεφθεί 24 θέσεις. Μέχρι σήμερα όμως, έχουν συμπληρωθεί μόνο 8,5 θέσεις, σύμφωνα με την Tagesspiegel.

englishΟ 37χρονος πρωταθλητής Michele Scarponi σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 22 Απριλίου 2017. Είχε βγει για προπόνηση και παρασύρθηκε από ένα βαν όπου ο οδηγός του δεν τον αντιλήφθηκε.

Ο οδηγός στην αρχική του κατάθεση υποστήριξε ότι τον τύφλωσε ο ήλιος και δεν είδε τον Scarponi.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2017 δημοσιεύτηκε το πόρισμα του δυστυχήματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο οδηγός παραδέχτηκε ότι έβλεπε video στο κινητό του.

O Michele Scarponi είχε αρκετές διακρίσεις με μεγαλύτερη του, η νίκη στο Giro d'Italia το 2011.

news

“Τον Οκτώβριο του 2009 ολοκληρώθηκε ο ποδηλατόδρομος της Θεσσαλονίκης, μήκους 12km. Τότε όλοι πιστεύαμε ότι θα είναι μια ανάσα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και θα λύσει την ανάγκη του κόσμου να καταφύγει σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.“

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Το έργο προέβλεπε ποδηλατόδρομους σε όλο το μήκος της παραλίας και σε κάθετους οδούς στο κέντρο της πόλης. Επίσης προέβλεπε 1000 ποδήλατα που θα ήταν διαθέσιμα προς χρήση και θα ήταν εφοδιασμένα με GPS, για τον εντοπισμό τους σε περίπτωση κλοπής, και τέλος προέβλεπε την κατασκευή 24 σταθμών ποδηλάτων στην παραλία και κοντά σε αφετηρίες λεωφορείων.

mobilityweek2017

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προώθηση βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες, όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

computing  Η Apple το 1984 είχε παρουσίασε τον «Macintosh». Αλλά πάντα ήταν η κωδική ονομασία του αυτή;

 Η απάντηση είναι αρνητική. «Πατέρας» του Macintosh, Mac, είναι ο Jef Raskin την ονομασία την έδωσε από την αγαπημένη του ποικιλία μήλων McIntosh, όπου ευδοκιμεί στον Καναδά.
Έπειτα από  την αποχώρηση του, ο Steve Jobs και o Rod Holt αποφάσισαν να μετονομάσουν το project σε Bicycle (ποδήλατο) για να ξεχαστεί η σχέση του Raskin με το project.
 

 Η ιδέα της ονομασίας δημιουργήθηκε από μία διαφήμιση της Apple όπου περιείχε αποσπάσματα του Jobs για τα «θαύματα» των υπολογιστών.
Συγκεκριμένα ανάφερε ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο γρήγοροι δρομείς σε σχέση με αρκετά είδη ζώων, αλλά ένας άνθρωπος πάνω σε ποδήλατο ήταν. Οι υπολογιστές ήταν τα «ποδήλατα για το μυαλό».

 

diy Εγκαταστάθηκε την Παρασκευή 21/4 στην Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης ο πρώτος υπαίθριος σταθμός συντήρησης ποδηλάτων Bikeaid©, μαζί με μια νέα σχάρα στάθμευσης ποδηλάτων, από το σύλλογο της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας.
 Το Bikeaid© έχει επινοηθεί πλήρως από μέλη της Ποδηλατικής Από-Δρασης, από το σχέδιο και τη λειτουργία του, μέχρι την κατασκευή και την εφαρμογή του.

 

greek

Από την πόλη του ποδηλάτου η προσπάθεια για διάδοση του ποδηλάτου και ίδρυση εθνικού φορέα στην Ελλάδα. Από τα Τρίκαλα, την πόλη που «ζει» με, και για το ποδήλατο, πέντε ποδηλατικοί σύλλογοι της χώρας συνεχίζουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τη διάδοση του ποδηλάτου αλλά και την οργάνωση των συλλόγων που ασχολούνται με αυτό. Και πλέον πρόσφορη πόλη για ουσιαστική έναρξη αυτής της διαδικασίας, τα Τρίκαλα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, με πρωτοβουλία της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας (Αθήνα), οι πέντε σύλλογοι συναντήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη. Ερχόμενοι σε επαφή με τον Δήμο Τρικκαίων, συνεργάστηκαν με την αντιπρόεδρο του μουσείου κ. Βασιλένα Μητσιάδη, συζητώντας επί τάπητος για τη διακήρυξη της Αθήνας. Μια κοινή διακήρυξη των
• ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα (Αθήνα)
• Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)
• Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας (Κατερίνη)
• Σύλλογος Ορθοπεταλιά  (Κέρκυρα)
• Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου (Μυτιλήνη)
που υπογράφτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

 

greek br

Οδηγός αγροτικού οχήματος σκούρου χρώματος κινούμενος από Παλαίφυτο προς Τριφύλλι - Γυψοχώρι ή προς την παλαιά εθνική οδό, χτύπησε και τραυμάτισε σοβαρά οδηγό ποδηλάτου, τον οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε αιμόφυρτο στο οδόστρωμα.

 Το όχημα είναι Ι.Χ.Φ. παλαιού τύπου σκούρου χρώματος και ο οδηγός γκριζομάλλης, μεσήλικας, πιθανών μεσαίου αναστήματος. Το όχημα φέρει ίχνη χτυπήματος στον εμπρόσθιο προφυλακτήρα, στο δεξί τζάμι και ίσως ίχνη στο παρμπρίζ.

 Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το τροχαίο ή έχει κάποια πληροφορία να ενημερώσει άμεσα την Τροχαία Γιαννιτσών στα τηλ: 23820 84235, 84234 ή στον αξιωματικό υπηρεσίας 23820 84230 ή στο 100.

 

athensblood  Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, θα διενεργηθεί η 10η Ποδηλατική Αιμοδοσία των «ΠΟΔΗΛΑΤ-ΙΣΣ-ΕΣ» στο ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (Λ. Μεσογείων 154).

Το ραντεβού, για όσους θέλουν να συμμετέχουν με το ποδήλατο τους, στο Πεδίο του Άρεως στις 10:00.
Για όσους θέλουν να συμμετέχουν με δικά τους μέσα ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο στις 11:30.

Ενημερώσεις για την αιμοδοσία μπορείτε να βρείτε στο άρθρο που αφορά αυτή, ή στο Facebook event.

 

bicycle  Υπάρχουν διάφορες ονομασίες για σειρές περιφερειακών, όπου αφορούν κυρίως τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου, γνωστά και ως Groupsets. Τι είναι όμως ένα groupset;
Σε απλή γλώσσα, τα εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης και φρένων.
 Τι περιέχουν; Τους λεβιέδες ταχυτήτων/φρένων, δισκομανιβέλα, μεσαία τριβή, αλυσίδα, μπρος & πίσω εκτροχιαστές (ντεραγιέ), φρένα μπρος/πίσω, πίσω δίσκο ταχυτήτων και επικουρικά, χωρίς να επηρεάζεται η ορθή λειτουργία των συστημάτων, τα κέντρα των τροχών.

 Στα ποδήλατα δρόμου υπάρχουν τρεις εταιρίες όπου μαζί κατέχουν το συντριπτικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Αυτές είναι η Campagnolo, η Shimano και η SRAM,. Στο συγκεκριμένο άρθρο εξηγείται η διαβάθμιση των σειρών για την Shimano, όπου κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.